30.1.2010

Leipää ja sirkushuveja

Sähköt on pysyneet ja leivät on leivottu. Tein leivänpaistossa samalla empiiristä tutkimusta, paistamalla osan leivistä leivinuunissa ja osan sähköuunissa. Ero oli huomattava; maku ja rakenne olivat leivarileivissä "tasalaatuisempia", mutta täytyy myöntää, ettei sähköuunilimputkaan syömättä jää :)




Tässä hyvä ohje, jos joku muukin haluaa kokeilla. Ohjeen olen poiminut aikoinani jostain Marttojen vihkosesta. Tämä leipä säilyy todella hyvin, on helposti leikattavaa ja maku säilyy pakkasessakin. Voin suositella!

                                          Joulu / Siirappilimppu

  • 5 DL piimää
  • n. 6 DL ruisjauhoja
  • 5 DL siirappia
  • 100 G margariinia
  • 100 G hiivaa
  • 1 L maitoa
  • 3 RKL pomeranssinkuorta (itse laitoin 1 TL inkivääriä ja 1 TL neilikkaa)
  • 2 TL suolaa
  • 2,2 - 2,5 KG vehnäjauhoja

Imellä ruisjauhot piimässä muutaman tunnin  ajan. Lisää joukkoon siirappi, juokseva rasva, mausteet ja haalea maito, johon hiiva on liotettu. Alusta taikina vehnäjauhoilla kiinteäksi ja vaivaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Nostata hyvin lämpimässä.

Leivo taikinasta kuusi pientä tai neljä suurta limppua. Anna niiden nousta vielä pellillä.
Paista 200 *C, 50 - 60 minuuttia ja sivele heti uunista ottamisen jälkeen vesi-siirappiseoksella.

Itse teen aina puolikkaalla ohjeella, ja siitäkin tulee kolme isoa vuokaleipää. En ole esinostattanut leipiä enää ennen paistoa, kohoavat ihan hyvin ilmankin.

Huomenna olisikin luvassa "sirkushuveja", menemme katsomaan rallisprinttiä naapuripitäjään ja tarkoitus olisi myös vierailla mummolassa. Poikasen huoneen remonttia saimme myös hieman eteenpäin ja kävimme äsken ostamassa vielä muutamia puuttuvia tarvikkeita. Katsotaan missä vaiheessa se projekti taas etenee.

Ja kaikki, jotka tänään eivät vielä ehtineet bongailla lintuja, muistutukseksi, että pihabongaus -tapahtuma jatkuu vielä huomenna. Eikun tipuja tiirailemaan!

Ei kommentteja: