3.2.2010

Kotiliesi Helmikuu I 1932

Lupailin aiemmin poimintoja vuoden 1932 Kotiliesi-lehdestä. Tämän projektin avaa helmikuun ensimmäinen numero, olkaatten hyvät!

   Martta Wendelin 'Hiihtämässä'


Kotiliesi on poliittisesti puolueeton, ajankohtaisia artikkeleita ja ohjeita sekä mainoksia sisältävä aikakauslehti. Lehden vuosikerrassa on juokseva sivunumerointi, joten helmikuun toinen numero alkaa näinollen sivulta 77. Muutenkin taitto on tehty aika hassusti, sivu on saatettu jakaa vaakatasossa kolmeenkin palstaan. Jokin artikkeli saattaa loppua kesken ja jatkua muutaman sivuaukeaman päästä. Tämä saattaa toki olla jokin senaikainen painotekninen juttu, jota en vain ymmärrä :)

Kotiliedessä käsiteltiin jo tuolloin hyvin kattavasti niin kodin- ja taloudenhoitoa, kuin muoti-ilmiöitäkin.


Näitä kalusteita sai myös maaseudun väki tilattua kirjeitse Stockmannin omalta Maaseututilausosastolta.

Uusimpien sisustusvinkkien lisäksi helmikuun numerossa oli kahden aukeaman juttu nykyaikaisista sängyistä, uutuutena kotimainen rautasänky putkijalustoineen, minun nähdäkseni kyseessä on heteka :)

Perussettiin kuuluvat luonnollisesti leivonta- ja ruoanlaittovinkit. Näin laskiaisen lähestyessä, Rouva Kerttu Tela, oli koonnut ohjeet herkullisen kuuloisesta sorkkarokasta sekä laskiaismakkaroista, jotka ainakin jutun kirjoittajan mukaan olivat hyvin yleistä laskiaisruokaa parisen vuosikymmentä sitten. Harmi, ettei noista herkullisista makkaroista ollut kuvaa... :)
Mainos uutuusnäkkäristä

 Mukaan on ujutettu tietenkin myös viimeisintä tutkimustietoa. Tästä esimerkkinä referaatti uudesta kohua herättäneestä tutkimuksesta, jonka mukaan eräs norjalainen tutkija olisi selvittänyt C-vitamiinin kemiallisen rakenteen, sekä viittaus vuoden 1931 syksyllä, Helsingin Yliopistossa tarkastettuun saksankieliseen väitöskirjaan; 'Hunajan käyttämisestä sokerin sijasta imeiväisten ravinnossa'.

Hei, tämä tehoaa MYÖS läskeihin ! :)

 Lisäksi lehdessä on kysymyksiä ja vastauksia-palsta, ja tietenkin kirjeenvaihtoilmoituksia. Hyvän lehden sisältöön kuuluu olennaisesti myös hieman draama sävytteinen jatkoromaani sekä selkeästi vuodenaikaan liittyviä artikkeleita, kuten tämä H. Koistisen tietoisku:

Mitä  v i e m m e  p o t i l a i l l e  tuliaisiksi ?

Viemme potilaalle kukkia, hedelmiä, makeisia, juomia, sanomalehtiä, kirjoja. Hän tulee iloiseksi. Hän katselee kukkaa pöydällään. Tuntuu hyvältä, että häntä on muistettu. Virkistävä appelsiini poistaa pahan maun suusta, lapsi unohtaa kivun imiessään makeaa karamelliä, hyvä marjamehu lievittää tuskaisaa janoa... 
 Eräs tärkeä asia olisi meidän muistettava viedessämme potilaille syötävää ja juotavaa: Vähän kerrallaan. Sairas ihminen tyytyy vähään. 
Sanomalehdet ja kirjallisuuskaan eivät aina ole vaarattomia. Eiköhän liene viisainta ensin tarkastaa sanomalehti, ettei se sisällä mitään potilaalle järkyttäviä uutisia, jotka mahdollisesti voivat pahentaa hänen tilaansa. Huonon palveluksen teemme myöskin viemällä hänelle kirjan, joka joko jännittävyydellään tai kaameudellaan pilaa yöunen. Etenkin toipilaan hermosto voi olla erittäin herkkä...

Artikkeli oli aika hauska kokonaisuudessaan, sillä ensin lueteltiin kaikkea kivaa, millä potilasta voisi piristää. Jokaisesta viemisestä oli kuitenkin dramatisoitu varoittava esimerkki ja aina virkkeen lopussa todettiin juuri sen viemisen olevankin aika "huono idea". Lopussa vielä todettiin, että "Ollessamme epävarmoja on parasta, ettemme vie mitään." Noh, se siitä sitten :)

Tiesittekö muuten, että valkeista esiliinoista saa sienitahrat parhaiten pois ruostepulverilla tai ehkä Renol-tahravedellä, mutta varmaa ei ole sittenkään niiden poislähteminen :)

2 kommenttia:

Minsu kirjoitti...

Mahtavaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia!