18.2.2010

Kotiliesi Helmikuu II 1932

Martta Wendelin: Lukuhetki

Pukekaa lapsenne yhtä käytännöllisesti kuin amerikkalainen äiti!
Amerikkalainen äiti pukee lapsensa kirkasväriseen urheilupukuun lähettäessään hänet leikkimään. Kirkasväriset ulkoilupuvut eroittuvat helposti kujilta ja teiltä, joilla lapset äidin varoituksista huolimatta leikkivät ja osoittavat heidän olinpaikkansa helposti autonkuljettajille...
Finlayson


Helmikuun toinen numero antaa jo hienoisia viitteitä kevään lähestymisestä. Esimerkkinä on tohtori Juho Jännes kirjoittanut artikkelin otsikolla; Eräs maalaisisäntien tärkeä taloustehtävä, nimittäin jäiden varaaminen talouden tarpeiksi.

Artikkelissa kuvaillaan hyvin seikkaperisesti jäähdytysjäiden ottoon ja säilyttämiseen liittyvät faktat sekä jään säilytyksen lämpöopillinen perustus. Tärkeä asia kaikenkaikkiaan aikakaudella, jolloin arkkupakastimet ja jääkaapit kuuluivat vielä joka kodin tulevaisuuteen...

Mielenkiintoni herätti myös erään lukijan kysymys toimitukselta liittyen kodin koristamiseen. Ymmärsin, että tätä nykyä puhutaan sisustamisesta. Lehden toimitus oli antanut kysymyksen vastattavaksi sisutusarkkitehti Arttu Brummerille , joka muuten sittemmin toimi suunnittelijana Riihimäen lasitehtaalla.

Artikkeli oli kaikessa negatiivisuudessaankin ihan mielenkiintoinen, vaikka en löytäytkään järjellistä selitystä tämän yksinkertaisen kysymyksen aiheuttamaan tunnekuohuun jutun kirjoittajassa. Tässä lainaus: Älä korista kotiasi laisinkaan! Kaikki kodin koristeluhalu tämän sanan yksinkertaisessa merkityksessä on pahasta. Jos mitä, niin tuota ylenmääräistä kotien koristelua vihaan, sillä se tekee kodista sekalaisen tavarain kaupan...

Brummerin mielstä kotiin ei tulisi hankkia ainoatakaan esinettä, jota ei todella tarvitse. Aika tylyä puhetta herralta, joka jo samana vuonna suunnitteli töikseen taidelasia, joka ei mielestäni aina välttämättä ole sitä maailman käytännöllisintä käyttölasia, siitä nimikin... Sisustuksen väreistä mainittakoon, että samaan huoneeseen ei tulisi laittaa kahta toistuvaa väriä enempää ja varsinaisista kodin koristuksista Brummer hyväksyy käytettäväksi vain kukkaset ja taulut. Kunhan nekin on ostettu oikeasta paikasta...

Käsityöosuudessa on parin aukeaman verran ohjeita ja kaavoja naisväen lämpimien yöpaitojen tekoon sekä neuvo, kuinka vanhoista trikoista ja villapaidankappaleista saadaan helposti ommeltua lapsille lapaset.                       Lehdessä oli edellisnumeroa runsaammin mainoksia; talvivaatteita, pakkasvoiteita ja linimenttejä. Suurin ihmetyksen aihe minulle henkilökohtaisesti oli kuitenkin naisten alusvaatemainokset! Oli liivejä ja korsetteja j asukkanauhoja. Vaikka en mikään vanhoillinen olekaan, olisi luullut, että vuonna 1932 moisiakaan kuvia ei olisi maan suosituimman aikakauslehden sivuilla nähty :)


Ja tämä ei ollut edes rohkeimmasta päästä... :)


Mutta, ei ole edelleenkään >>Franz-Joosef>>-karvasveden voittanutta, käy muuten kaikkeen !

5 kommenttia:

Niina kirjoitti...

Muistan kun jo edesmennyt rakas mummuni pukeutui noihin korsetteihin vielä 80-luvulla. Ne olivat todella epämukavia, mutta mitäpä sitä ei kauneuden eteen tekisi..

Minsu kirjoitti...

Ihana tuo Brummerin vihastunut kommentti :) Tuolloin elettiin suomalaisen (ja pohjoismaisen) funktionalismin kulta-aikaa ja se väritti myös Brummerin näkemyksiä varsin pitkälti, vaikkei hän funkkis-suunnittelija ollutkaan. Funkkis oli tuohon aikaan niin hirmuisen rajoittunut tyyli, ja somistukselle oli paikkansa ainoastaan, jos sillä oli jokin tarkoitus. Onneksi sisustaminen ei enää ole ihan noin fundamentaalista.

Siiri kirjoitti...

Niina; Epämukavia varmasti, mutta voisi olla meidän jokaisen ryhdille ihan hyväksi :)

Minsu; Brummer antaa ymmärtää, että hän vihaa myös kiihkofunktionalisteja :)

Sen verran annettakoon anteeksi, että hän kuitenkin osaa antaa arvoa tavaroille, jotka on tehty huolella, kunnon käsityönä tai ovat muuten suvun perintöä. Tästä olen hänen kanssaan samaa mieltä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos näistä. Mielenkiintoista :-)

-Solja

Siiri kirjoitti...

Solja; Ole hyvä vaan, jatkoa seuraa jokatoinen viikko :)