18.3.2010

Kotiliesi Maaliskuu II 1932

Martta Wendelin: Pääsiäispöytä

Maaliskuun toinen numero sisältää todella paljon mainoksia. Odotin lehdeltä kattavaa selontekoa mm. pääsiäisen herkkuihin, mutta ei. Aihe sivuutetaan hyvinkin lyhyellä maininnalla, ottaen huomioon sen merkittävyyden uskonnollisena juhlana tai edes pääsiäisperinteidenkin puolesta.

Lehdessä muistellaan kuitenkin parin artikkelin muodossa historiallisia aikoja. Naisten äänioikeudesta oli tuolloin, maaliskuun 15. päivä, tullut kuluneeksi 25 vuotta. 'Ilolla on todettava, että kaikki ne aloitteet, joihin naisedustajamme 25 vuotta sitten ryhtyivät, ovat vuosien kuluessa toteutuneet.'

Lisäksi Goethen kuolinpäivä oli 22. päivä maaliskuuta 1832, ja V.A. Koskenniemi kirjoittaa, mitä Goethen näkemykset voivat merkitä nykyhetkelle. Miten jokaisen tulisi olla sinut itsensä kanssa ja tyytyä siihen mitä on...

Se teko se vasta teolta maistaa,
Kun itsensä omassa rasvassa paistaa.

On perintö- osani rajaton:
mun omani on aika, se mun peltoni on.

Suuria elämänviisauksiahan nämä ovat tunnetusti tänä päivänäkin, henkinen omavaraisuus on elinehto tässä oravanpyörässä, uskon ma! :)

Mutta rasvasta puheen ollen, ne pääsiäisherkut.


 Odotin vesikielellä suussasulavaa ohjetta lampaalle tai salaista reseptiä perinteisen pashan tekoon. Ei ollut niitä, sillä pääosassa ovat mämmi ja munat.

Lampaanlihaan ei kaikilla tuohon aikaan varmastikaan ollut varaa, vaikka lammaspaisti perinteisiin kuuluikin. Mutta, sikaa oli; Kinkku-munalaatikko, kuorrutetut munat, samettivelli (ruskuaisista ja maidosta tehty velli, jonka pinnalle laitetaan munanvalkuaiskokkareita) ja paistetut munat. Siinä muutamia pääsiäisherkkuja!

Perinteisen jatkoromaanin lisäksi keskustelua oli mm. pahanhajuisesta hengityksestä, kätilön toimesta ja pohjaompelusta. Puheenaihetta näin keväänkorvalla herättävät tietysti myös vaatekoit. Erilaiset torjuntaliemet, kuten kolokvinttiliuos ja kvanssiliuos olivat varmastikin tarpeen, sillä Koi on viekas ja tavattoman taitava vihollinen :)

Lopuksi muutamia informatiivisia mainoksia. Pääsiäistä odotellessa...
Ei kommentteja: