4.3.2010

Kotiliesi Maaliskuu I 1932

Martta Wendelin: Kehrääjäneito

Maaliskuun ensimmäinen numero näyttäisi äkkiselauksella olevan hyvinkin sekalainen pläjäys kodinhoitoa, lapsia, muotia ja yhteiskuntaa. Kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen yhdistelmä arkisia asioita sekä hienostunutta kaupunkilaiselämää.

 Paneudutaan tällä kertaa kuitenkin tarkemmin vain naisten pukeutumiseen. Tämän talven ehkä eniten ihastusta herättänyt muotiuutuus on villalangasta valmistettu pehmeä ja taipuisa kaulus. Arkiasuunkin saa nimittäin miellyttävää vaihtelua valmistamalla samaa pukua varten useita erilaisia kauluksia. Että, osattiin sitä tuunata tuolloinkin.

 
Villalangasta neulottu kaulus (yllä) ja angora- ja silkkivillalangasta koukkuamalla valmistettu pitkä arkipuvun kaulus (alla).

Artikkelissa esitellään seikkaperäisesti jopa kahdeksan erilaisen kauluksen virkkaus- ja koukkuamisohjeet. Kirjoittaja, käsityönopettaja Annikki Repo, vakuuttaa kaikkien kaulusten olevan "työtavoiltaan ja malleiltaan niin yksinkertaisia, että ne osaa helposti valmistaa jokainen, joka vähänkin on perehtynyt virkkaamiseen ja neulomiseen."  Niinpä!

Henkilökohtaisesti työohjeet olivat minulle täyttä hepreaa reuna- ja ketjusilmukoineen, mutta minähän en olekaan mikään käsityöimmeinen :)

Suunnataanpa seuraavaksi katse vuoden 1932 tulevaan kevät- ja kesämuotiin; Leikkauksissa suositaan puhdasviivaisuutta ja käytännöllisyyttä. Kangasvaihtoehtoina on mm. velour, diagonal, tweed ja drapee. Kuulostaapa hienolta! 

 

Värit tuntuvat selitystenkin mukaan olevan melko tummanpuhuvia, kuvathan ovat mustavalkoisia, mutta ei hätää:


 Takkeja voi tilata kätevästi Kotilieden Aitan kautta, kuin Anttilan kuvastosta konsanaan, kunhan täyttää tilauslipun huolellisesti. Jos tuote ei miellytä, palautusoikeutta on ruhtinaalliset 2 päivää...
  
Rouvan ollessa hyvinkin tyylitietoinen, voi hän halutessaan ottaa vaikutteita muotivirtauksista myös maailmanlaajuisesti, tilaamalla englantilaisen Weldon's Ladies Journalin.
  
Vuosikerta tätä lehteä maksaa postivapaasti 125 mk:aa.
  
Minun mielestäni noiden takkien, kuin kyseisen muotilehdenkin hinnat tuntuvat aika korkeilta. Ihmettelen oliko tuollaisille hankinnoille sitten minkä verran tilausta, kun miettii, että tuohon aikaan maailmanlaajuinen lama koetteli myös Suomea ja valuuttakurssit olivat huimassa nousussa?  

 

 Tiedä häntä, mutta matala ja puolikorkeakorkoisten kävelykenkien käytön tärkeyttä arkikenkinä voi tuskin riittävästi painostaa !

Ei kommentteja: